Vés al contingut
01

Verdures i hortalisses de la A a la Z:

Faisà

Faisà :: Introducció

Introducció

El faisà és un ocell de l'ordre Galliformes (Gallinàcies), de la grandària d'un gall. A aquest ordre també pertanyen les perdius i les guatlles. Encara que és un grup divers, els seus membres es caracteritzen per tenir el cos gruixut, les ales arrodonides i el bec curt, adaptat a la recollida de llavors. 

Aquest ocell no és originària del nostre país, encara que des de fa anys es cria en granges per a poblar i repoblar vedats de caça espanyols. El faisà, igual que la resta d'espècies de vedat menor, només pot caçar-se a Espanya en èpoques determinades, en concret en els mesos de tardor, ja que el període de veda sol estendre's des de finals de l'hivern fins a començaments de la tardor següent. No obstant això, els faisans criats en granja poden adquirir-se per al seu consum durant tot l'any. 

Part de la cria intensiva de faisà es destina a la producció de carn, encara que aquest mercat no ha evolucionat molt en els últims anys. Segons les dades més recents del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la producció total de faisans per a carn a Espanya l'any 2003 va ser d'unes 44 tones, és a dir, 44.000 quilos de carn, la qual cosa equival a 52.000 ocells sacrificats. La cria nacional de faisà està molt localitzada. Gairebé el 100% de la producció es concentra a Catalunya, on el volum en 2004 aconseguia els 40.000 quilos. També hi ha granges de faisans a Toledo, Ciudad Real, Jerez de la Frontera i Aragó. Els faisans de granja se sacrifiquen amb un pes d'uns 800-1.200 grams i necessiten com a mínim 6 mesos per a aconseguir aquest pes. 

La demanda de faisà és escassa, i quan es consumeix ho fa de manera estacional –en grau més alt a la tardor i hivern- i ocasional, en dates assenyalades com poden ser el Nadal. La falta de costum i, principalment, l'elevat preu en comparació amb altres ocells són les principals causes de la seva escassa demanda. Atès que el faisà està catalogat com la reina dels ocells de caça i la seva carn és molt apreciada pel seu exquisit sabor, és possible trobar-ho en els plats més exqui situats d'hotels i restaurants de prestigi. Els gastrònoms prefereixen la femella del faisà o faisana per considerar la seva carn més suculenta i tendra que la del mascle. 

Segons dades estadístiques, a Cantàbria i Astúries és on el consum de faisà és més habitual, i a La Rioja i Balears on més s'ha comprat aquest producte en alguna ocasió, seguides de Navarra, Castella i Lleó i Madrid.

El seu origen 

El faisà és oriünd d'Àsia, des d'on gradualment s'han anat introduint les diverses espècies en gairebé tots els països d'Europa, principalment en aquells amb gran activitat cinegètica com Anglaterra, França, Itàlia, Espanya i Alemanya. Als Estats Units i el Canadà també hi ha vedats de caça de faisans des de fa dècades i el seu èxit és notable. En el seu medi natural viuen en les prades obertes i en el sotabosc.