Vés al contingut
01

Verdures i hortalisses de la A a la Z:

Perdiu

Perdiu :: Classificació i categories comercials

Classificació i categories comercials

La perdiu és un ocell que sol mesurar 35-40 centímetres de longitud i fins a 50 centímetres d'envergadura, i el seu pes ronda els 400-500 grams. Les perdius criades en granges solen pesar uns 450 grams, pes que es pot aconseguir a les 20 setmanes. 

Aquest ocell es caracteritza per tenir el cos gruixut, el coll i el pic curt, el cap petit, i el bec i les potes de color vermell. Es distingeix fàcilment d'altres ocells de caça, a més de per la seva forma física, pel seu plomatge molt variat -de color marró vermellós en la part superior, més viu al cap i el coll- i per la seva banda negra, que va des del pic fins a l'ull i es prolonga per la gola. 

Els mascles no es diferencien de les femelles a simple vista pel plomatge, sinó perquè els primers tenen dos o tres esperons en totes dues potes, mentre que les femelles posseeixen només un. Els pollastres de menys d'un any, anomenats perdigons, manquen d'esperó. 

Aquests ocells habiten en llocs pedregosos de bosc baix i prefereixen també els camps de cereal. 

Les perdius que es poden trobar a Espanya, tant en estat salvatge com de cria intensiva per a caça o per a venda directa com a carn, són: 

  • Perdiu comuna o perdiu comuna (Alectoris rufa)

    És la perdiu autòctona espanyola. Habita en la península ibèrica, el sud de França i Anglaterra, on va ser introduïda fa anys i en el nord d'Itàlia. 

  • Perdiu moruna (Alectoris barbara)

    Es distingeix pel seu ample collaret castany esquitxat de blanc i perquè les seves galtes, la seva gola i el seu pit són de color gris blavós. És sedentària de Gibraltar i Sardenya i hi ha poblacions reduïdes en regions del sud de la península, així com en diferents illes de l'arxipèlag canari, com Tenerife, Gomera i Lanzarote. 

  • Perdiu grega (Alectoris graeca)

    Presenta un collaret negre molt marcat. Aquest ocell, originària d'altres zones mediterrànies com Itàlia, Sicília, també s'assenteixi als països balcànics, i la seva presència natural en la fauna aviària autòctona espanyola és nul·la. És més corpulenta que la perdiu comuna i pes uns 150 grams més que aquesta. Aquestes qualitats, al costat de la seva fàcil adaptació a sistemes de cria artificials, la fan idònia per a una producció regular de perdius per al consum. 

Amb la introducció de noves espècies per a carn i la solta d'aquestes perdius en els camps, la puresa genètica així com les poblacions silvestres de la perdiu comuna autòctona s'han vist en perill. Amb la finalitat de garantir la conservació de les espècies autòctones i la preservació de la diversitat genètica, des de 1989 està en vigor una llei que regula les espècies a comercialitzar en tot el territori nacional, que per a la perdiu són la perdiu comuna (Alectoris rufa) i la perdiu moruna (Alectoris barbara). Això significa que només es podran comercialitzar en viu les espècies esmentades que procedeixin tant de les granges industrials, com dels vedats de caça autoritzats per a la seva caça.